ИНВЕСТИЦИИТЕ В ЗДРАВЕТО – ИНВЕСТИЦИИ В ЗДРАВО БЪДЕЩЕ

ИСТОРИЯ

 • Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ е изградена на територията на Панагюрище. Градът е столица на Априлското въстание от 1876 година, което поставя България на Европейската карта и в следствие на което Европа възстава срещу Османската империя.
 • В Панагюрище е открито и световноизвестното Панагюрско златно съкровище, което представлява 9 съда, изработени съвършено, прецизно и без аналог. Фиалата от знаменитото Панагюрско съкровище е прототип на графичния елемент на логото на „Уни Хоспитал“, който символизира целодневните грижи към пациентите.
 • Първото временно лечебно заведение в Панагюрище е дело на мисията на лейди Странгфорд. Две години след потушаването на Априлското въстание, през лятото на 1878 г., тя устройва в Дудековата къща болница с двадесет легла и медицински персонал. Днес Дудековата къща е част от комплекса на Исторически музей – Панагюрище.
История - Изображение 1
 • Създаването на постоянна болница в Панагюрище стартира през 1884 г. по идея на Благотворително дружество „Свети Пантелеймон” и местната управа, като започва събиране на средства от населението. През 1886 г. недовършената  постройка, заедно с терена, са подарени на държавата, което води до отварянето на Панагюрска държавна болница с 20 легла през 1892 г.
История - Изображение 2
 • През 1971 г. в Панагюрище започва строителството на Районна болница, която приема първите си пациенти на 2 май 1979 г. Тя е построена върху площ от 1400 кв.м, на 8 етажа, и обслужва населението от днешните общини Панагюрище и Стрелча.
История - Изображение 3
 • С решение на Общинския съвет  в Панагюрище от септември 2000 г. общинската болница започва да носи името на Събо Николов. Този родолюбив панагюрец е първият български ротарианец. Той емигрира в САЩ и завещава дарение на панагюрската болница в размер на 10 000 долара. Приживе Събо Николов дарява немалко болнични легла и апаратура. Днес негов паметник, изграден от Ротари клуб – Панагюрище, се издига в Градския парк, недалеч от спортната зала „Арена Асарел” и езерото с пеещите фонтани.
 • След 1986 г. най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище „Асарел-Медет“ АД последователно подкрепя запазването и укрепването на общинската болница, като предоставя медицинска техника за около 1 милион лева
 • Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов“ ЕООД има статут на общинска болница до 31.03.2014 г., когато собственик на 90 % от капитала става създаденото инвестиционно дружество „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД.
 • Проектът за модерния медицински комплекс в Панагюрище е пример за успешен модел на публично-частно партньорство – между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД, привлечени инвеститори и десетки лекари и медицински специалисти от Панагюрище и страната.
 • Първата копка, ознаменувала началото на строителството, е направена на 29 април 2015 г. от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Само за няколко месеца е извършена пълна реконструкция на съществуващата амортизирана сграда на болницата и допълнително е построен онкологичен център, технологично свързан с медицинския комплекс.
История - Изображение 4
 • Инвестицията в изграждането и оборудването на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище възлиза на над 120 милиона лева. През 2019 година Болницата получи две национални медицински награди – за инвестиции и специална благодарност на пациенти. Шест лекари получиха признанието „Лекарите, на които вярваме“ на в. „24 часа“. През 2018 година „Уни Хоспитал“ заслужи наградата на читателите на „24 часа“ за иновации в медицината. През 2016 година лечебното заведение получи Медицински Оскар за иновации. Това е най-мащабната инвестиция в българското здравеопазване през последните 25 години и заради нея „Асарел-Медет”АД и „Асарел Панагюрище Здраве“ АД получиха голямата награда  „Инвеститор на годината” за 2015 г. от Българската агенция за инвестиции и сертификат от Министерство на икономиката за „Инвеститор Първи клас”.
 • Днес болничният комплекс разполага с 340 легла, а в него работят 660 души медицински и немедицински персонал.
История - Изображение 5